ΕλληνικάgrΕλληνικά
Facebook
ShareThis
Javascript must be enabled to continue!

News

Ζητήματα Eπικοινωνίας - ΤΕΥΧΟΣ 20-21

20-05-2016 13:29

Τα Ζητήματα Επικοινωνίας κυκλοφορούν το νέο τους διπλό τεύχος και είναι αφιερωμένο στις εκλογές που έλαβαν χώρα το 2015, καθώς και στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, όπως καταγράφεται από τα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή, και τους τρόπους με τους οποίους τη βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Η Ορσαλία Κασσαβέτη και ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος τους αναλύουν και συγκρίνουν τις τηλεοπτικές πολιτικές διαφημίσεις των «μονομάχων» των εκλογικών αναμετρήσεων του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Η Μαρία Ξενοφώντος και η Ιουλία Ντάγκα αναλύουν τα μηνύματα των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις εκλογές του Ιανουαρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αχιλλέας Καραδημητρίου και η Ηλιάνα Γιαννούλη διερευνούν την τηλεοπτική κάλυψη των προεκλογικών εκστρατειών στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι Αθανάσιος Ν. Σαμαράς, Κυριάκος Κολοβός και Νίκη Παπαγιάννη εστιάζονται στις επικοινωνιακές στρατηγικές αποδόμησης του ήθους χρησιμοποιώντας τον κοινοβουλευτικό λόγο και συζήτηση με αφορμή το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η Ρόη Παναγιωτοπούλου ασχολείται με τις αφηγήσεις των προεκλογικών εκστρατειών των εκλογών του 2012 και του 2015 που υιοθετήθηκαν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Μπετίνα Ντάβου εστιάζει στο συναισθηματικό κλίμα που δημιούργησε η δημοσιονομική κρίση την τελευταία εξαετία. Οι Στέλιος Παπαθανασόπουλος και Αχιλλέας Καραδημητρίου καταγράφουν τη στάση οκτώ έγκριτων εφημερίδων από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία) απέναντι στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας από το 2010.

Επίσης στο ίδιο τεύχος, οι Διονύσης Πάνος και Στέλλα Θεοχάρους εξετάζουν το δίλημμα της δημοσίευσης ή μη ακραίων εικόνων από τα μέσα ενημέρωσης, όπως στην περίπτωση των οπτικών παραγωγών του ISIS. Οι Κοσμάς Παναγιωτίδης και Ανδρέας Βέγλης εστιάζουν στην παρουσίαση και την ανάλυση εφαρμογών και εργαλείων σημασιολογικής τεχνολογίας που είναι πλέον απαραίτητα για το σύγχρονο δημοσιογράφο.

Τέλος, ο Ευάγγελος Λιότζης εξετάζει τη συζήτηση σε σχέση με τις επιδράσεις που ασκούνται από την κατανάλωση πορνογραφικού περιεχομένου. Στις σελίδες ενημέρωσης αναφέρονται ως συνήθως οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κι ακολουθούν οι βιβλιοκρισίες.

Ζητήματα Επικοινωνίας Τεύχος 20-21: Όλες οι περιλήψεις