EnglishenEnglish
Facebook
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Εκδόσεις

Greece: Media concentration and independent journalism between austerity and digital disruption

Papathanassopoulos, S., Karadimitriou, A., Kostopoulos, C., & Archontaki, I. (2021). Greece: Media concentration and independent journalism between austerity and digital disruption. In J. Trappel, & T. Tomaz (Eds.), The Media for Democracy Monitor 2021: How leading news media survive digital transformation (Vol. 2) (pp. 177–230). Nordicom, University of Gothenburg.


Η ελευθερία, η ισότητα και η εποπτεία είναι βασικές αξίες της δημοκρατίας. Στο Media for Democracy Monitor (MDM) μεταφράζουμε αυτές τις αξίες σε λειτουργίες επικοινωνίας. Η λειτουργία της ενημέρωσης των ΜΜΕ πηγάζει από την ελευθερία. Η λειτουργία του φόρουμ που επιτρέπει το δημόσιο διάλογο διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων ανταποκρίνεται στην ισότητα και η λειτουργία του να ενεργεί ως πυλωρός για τη χρήση και την κατάχρηση όλων των τύπων εξουσίας αντηχεί με την τιμή ελέγχου. Αυτές οι τρεις λειτουργίες μέσων που μετατράπηκαν σε διαστάσεις MDM στη συνέχεια μετρούνται σε 30 δείκτες. Για παράδειγμα: οι κανόνες της εταιρείας κατά της εξωτερικής επιρροής στην αίθουσα σύνταξης είναι δείκτης ελευθερίας. Ο χαμηλός βαθμός συγκέντρωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο είναι δείκτης ισότητας· και η ασφάλεια της εργασίας στη δημοσιογραφία ως δείκτης της τιμής ελέγχου για τον πυλωρό. Η Ελλάδα ήταν μία από τις 21 χώρες που αναφέρθηκαν σε αυτή τη μεγάλη έρευνα. Το Media for Democracy Monitor 2021 (MDM) είναι ένα ερευνητικό έργο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ερευνητικής Ομάδας Euromedia.

 


Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Media concentration and independent journalism between austerity and digital disruption
Ενημέρωση: 23-11-2021 17:27 - Μέγεθος: 854.58 KB