EnglishenEnglish
Facebook
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Εκδόσεις

Giannouli, Ι. Archontaki, Ι, Karadimitriou, Α., Papathanassopoulos, S. (2024). “Medical science in peril? analyzing the anti-vaccine rhetoric on Greek Facebook in the COVID-19 era”

Giannouli, Ι. Archontaki, Ι, Karadimitriou, Α., Papathanassopoulos, S. (2024). “Medical science in peril? analyzing the anti-vaccine rhetoric on Greek Facebook in the COVID-19 era”. Health & New Media Research DOI: https://doi.org/10.22720/hnmr.2024.00010   [Epub ahead of print] Published online May 30, 2024

Στην εποχή της «μεταλήθειας» τα όρια μεταξύ γεγονότων και πεποιθήσεων, επιστήμης και ψευδοεπιστήμης φαίνεται να είναι αρκετά θολά. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, παρέχουν το ιδανικό όχημα για την ευρεία ανταλλαγή παραπληροφόρησης, προωθώντας τη δημιουργία "φυσαλίδων φίλτρου" και "θαλάμων αντήχησης". Για τους σκοπούς της μελέτης μας, αναλύσαμε αναρτήσεις στο Facebook από σελίδες χρηστών και δημόσιες ομάδες για μια περίοδο τριών - μηνών (από τον Σεπτέμβριο 2021 έως τον Νοέμβριο 2021) με πρωταρχικό θέμα τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Χρησιμοποιώντας θεματική ανάλυση περιεχομένου, επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τα κύρια θέματα που χρησιμοποιούν οι σκεπτικιστές των εμβολίων COVID-19 για να δικαιολογήσουν τη διστακτικότητά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο αντιεμβολιαστικός λόγος στην πλατφόρμα του Facebook στην Ελλάδα συνδυάζει χαρακτηριστικά όπως η δυσπιστία προς τους πολιτικούς, την ιατρική κοινότητα, τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, το κατεστημένο στο σύνολό του και τα γεγονότα σχετικά με την ασφάλεια/επιπλοκές του ίδιου του εμβολιασμού COVID-19. Εάν η ιατρική κοινωνία φιλοδοξεί να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σχετικά με θέματα υγείας, τότε, η αποδόμηση της ρητορικής κατά του εμβολιασμού θα αποτελέσει ένα κομβικό βήμα για την τελική επιβίωση των επιστημολογικών αληθειών και του επιστημονικού λόγου στη δημόσια σφαίρα.