EnglishenEnglish
Facebook
ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Βιογραφικό

Ο Στέλιος Παπαθανασόπουλος είναι καθηγητής οργάνωσης και πολιτικής των Μ.Μ.Ε. Διετέλεσε πρόεδρος (2007-2011) και αναπληρωτής Πρόεδρος (2003-2007) του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής (1996-2006) του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων (2006-2011) και είναι επισκέπτης καθηγητής του πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κι έχει επίσης διδάξει στα πανεπιστήμια του Ελσίνκι και του Σέφιλντ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, διευθύνει το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» και από το 2015 είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Δημοσιογραφικών Σπουδών και Επικοινωνιακών Εφαρμογών του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύων Euromedia Research Group και διετέλεσε μέλος του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου Network of European Political Communication Scholars  (2008-2018) και διετέλεσε μέλος των Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Προγραμμάτων «Changing Media- Changing Europe» του European Science Foundation και τακτικό μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής στο πρόγραμμα COST «IS1308 -Populist Political Communication in Europe: Comprehending the Challenge of Mediated Political Populism for Democratic Politics». Συμμετέχει στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα: α) «A response to online hate speech through the enhancement of high-quality professional and citizen journalism», β) «Euromedia Ownership Monitor» και γ) «European Media Platforms: Assessing Positive and Negative Externalities for European Culture».

Έχει κάνει πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα μέσα επικοινωνίας στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και έχει γράψει μια σειρά από βιβλία στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Έχει παράλληλα δημοσιεύσει μια σειρά δοκιμίων και μελετών σε ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά περιοδικά, όπως είναι τα European Journal of Communication, Media Culture and Society, Media International Australia, The International Journal of Harvard in Press and Politics, Political Communication, Journalism Studies, IntermediaAnnals of the International Communication Association, Journalism, Journal of Computer-Mediated Communication, Social Media and Society,  καθώς και σε εξειδικευμένα περιοδικά των ΜΜΕ, όπως το Broadcast, το Television Business International, το European Television Analyst και το Cable and Satellite Europe. Έχει τη διεύθυνση σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού "Ζητήματα Επικοινωνίας" και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών Global Media and Communication, European Journal of Communication, Digital Media & Policy, Social Media and Society  και Journalism Practice.

Διευθύνει τη σειρά «Επικοινωνία και Κοινωνία» στις εκδόσεις Καστανιώτη από το 1993 και με τη Susana Salgado τη σειρά Springer Studies in Media and Political Communication στις εκδόσεις  Springer  από το 2021.


Ζητήματα Επικοινωνίας

Tο επιστημονικό περιοδικό Ζητήματα Επικοινωνίας, εκδίδεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη της μελέτης της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης στη χώρα μας. Τα Ζητήματα Επικοινωνίας απευθύνονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους δημοσιογράφους, στους πολιτικούς και τους νέους ερευνητές. Όπως συνάγεται από τον τίτλο, το περιοδικό αποσκοπεί όχι μόνο να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διατύπωση θεωρητικής σκέψης και ερευνητικής παραγωγής υψηλής ποιότητας, αλλά και να παρακινήσει μια ανταλλαγή ιδεών που θα εμπλουτίσει τη μελέτη του ευρύτερου φαινομένου της επικοινωνίας εντός του πολυδιάστατου πλαισίου της. Το πλαίσιο αυτό ορίζεται από την αλληλεπίδραση πολιτικών, οικονομικών, πολιτισμικών, κοινωνικών, τεχνολογικών, αισθητικών και ιστορικών παραμέτρων.


SMG/Media Analysis

Η SMG είναι μια ομάδα ερευνητών στην επικοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης. Δημιουργήθηκε το 2010 από τον καθηγητή Στέλιο Παπαθανασόπουλο και στόχο έχει να πραγματοποιεί έρευνες και μελέτες στο πεδίο της επικοινωνίας στις διάφορες εκφάνσεις του. Η ομάδα SMG παρέχει έρευνες σχεδιασμού, υλοποίησης και ανάλυσης πάνω σε θέματα επικαιρότητας, και σε ad hoc βάση για εξειδικευμένες έρευνες. Η ερευνητική παρουσία της συμπληρώνεται με την εκδοτική της δραστηριότητα. H ιστοσελίδα http://www.medianalysis.net ανήκει στην ερευνητική παρουσία και δραστηριότητα της SMG.


Πρόσφατο Βιβλίο 

Papathanassopoulos, S., Miconi, A. (eds) The Media Systems in Europe. Springer Studies in Media and Political Communication. Springer, Cham. 
https://doi.org/10.1007/978-3-031-32216-7

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, τα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη βιώνουν μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών. Το βιβλίο, βασισμένο σε ορισμένα σημαντικά ευρήματα του προγράμματος με τίτλο «European Media Platforms: Assessing Positive and Negative Externalities for European Culture» που χρηματοδοτήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζει στο σύγχρονο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, με έμφαση στις τάσεις αλλά και τις πολλαπλές προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει τον απολογισμό του σύγχρονου πεδίου των μέσων ενημέρωσης, εστιάζοντας στις τάσεις καθώς και στις προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά συστήματα μέσων ενημέρωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βιβλίο αποτελεί ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες του κλάδου των μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να κατανοήσουν σε βάθος την εξέλιξη του επικοινωνιακού πεδίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το βιβλίο είναι ανοιχτής πρόσβασης και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-32216-7.  

Δείτε περισσότερα: https://papathanassopoulos.gr/gr/publications/all/72/